Kochani, dzisiaj wyjątkowo dwa posty. Nie chciałam psuć dotychczasowej siatki z postami, a chciałam zgłosić się do konkursu, więc jest po powód aby dodać post z innej kategorii :) Konkurs jest zorganizowany na Instagramie przez @co_wcina_ewelina oraz @teekanne i kończy się dzisiaj. Początkowo myślałam, że to konkurs nie dla mnie, ale w ostatniej chwili wpadł mi do głowy pomysł co mogłabym zgłosić do konkursu. I tak o to proszę przychodzę do Was z przepisem na Kruche ciasteczka pomarańczowe z herbatą. Herbatę właściwie możemy dosypać jaką tylko chcemy. Klasyczne ciasteczka są z herbatą Earl Gray, ja zaś aby podbić smak pomarańczy użyłam przepysznej herbaty Fresh Orange. Idealne ciasteczka do popołudniowej herbaty lub kawy :)
Aby wykonać ciasteczka potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki
- 4 torebki herbaty Fresh Orange
- 1/2 łyżeczki soli
- 250g masła, w temperaturze pokojowej
- pół szklanki cukru pudru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- odrobina aromatu pomarańczowego
Masło zmiksuj na puszystą, jasną masę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier, sól, herbatę, aromat i skórkę z pomarańczy. Pamiętaj aby wcześniej umyć i sparzyć pomarańczę. Dodaj mąkę i zmiksuj wszystko dokładnie. Ciasto podziel na dwie lub trzy części i uformuj z nich wałki o średnicy około 2-3cm. Każdy wałek szczelnie owiń papierem do wypieków. Włóż do zamrażarki na co najmniej 45 minut.
Wałki ciasta pokrój na plasterki grubości 1cm. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią. Możesz je przyozdobić wykonując widelcem kratkę. Piecz w 180°C przez 12-15 minut, aż brzegi ciastek lekko się zrumienią. Upieczone ciastka przełóż na kratkę, a po ostudzeniu zamknij w puszce. I to tyle. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz